Kun verkkosivujen sisältö on kunnossa, niin yksi hyvin tärkeä tekijä sivuston hyvään sijoittumiseen on linkitykset toisilta ns. “hyvämaineisilta” verkkosivustoilta.
Siksi suosittelenkin sinua kiinnittämään huomiota käyttökokemukseen. Silloin kun sivustoa on helppo ja mukava käyttää, niin todennäköisesti sivustovierailijat lukevat sisältöäsi mielenkiinnolla ja parhaassa tapauksessa he jopa jakavat linkkejä sivustollesi!
Ota ainakin nämä asiat huomioon, kun kehität sivustosi käyttökokemusta:
Sivusto latautuu nopeasti
Navigointi on looginen ja käyttäjää ohjaava
Ulkoasu puhuttelee kohderyhmää
Tieto on saatavilla ja löydettävissä vaivattomasti
Latausnopeus
Hitaat ja takkuilevat verkkosivut ärsyttävät käyttäjiä ja voit olla varma, että he eivät tule enää toiste sivustollesi. Vaikka sivuston latausnopeus ei suoraan kerro yrityksesi palveluiden tai tuotteiden tasosta, niin se vaikuttaa uskottavuuteen ja maineeseen, ja sitä kautta liiketoimintaasi.
Suosittelen sinua testaamaan sivustosi latausnopeuden esim. Gtmetrix-sivustolla. Jos sait tulokseksi paljon punaista, niin kokeile näitä toimenpiteitä:
Optimoi kuvat ja muut suuret tiedostot pienemmiksi. Tinypng on ilmainen selainpohjainen työkalu, jonka avulla voit puristaa kuvat pienempään kokoon
Poista turhat käyttämättömät resurssit eli esim. scriptit ja fontit koodista. Yleensä ns. valmisteemoilla ja page-buildereilla tehdyillä sivustoilla tämä on haastava operaatio
Jos palvelintasolla ei ole tarjolla hyvää pakkaus- ja välimuistituspalvelua, niin voit turvautua johonkin tunnettuun ja hyvään lisäosaan. Yksi laajasti käytetty lisäosa on WP Fastest Cache. Voit ladata sen täältä
Varmista, että palvelin, jolla verkkosivustosi pyörii on ensiluokkainen tehokkuudeltaan ja resursseiltaan. En suosittele halpoja webhotelleja, koska ne eivät voi tarjota samaa, mitä esim. Seravo
Tekniset asiat
Varmista, että ainakin nämä asiat on kunnossa sivustollasi:
SEO-otsikko (title)
SEO-kuvausteksti (meta-description)
H1, H2 ja H3 otsikot löytyvät sisällöstä hierarkisesti
Sivuston verkkotunnus (url) on selkeä (ja jopa mieluiten aiheeseen liityvä)
Sivustolta löytyy XML-sivustokartta ja linkitä se Google Search Consoleen
Sivustolla on käytössä salattu https-muotoinen osoite
Sivustokuvakkeet (favicon) on asetettu. Nämä ovat pieniä kuvakkeita esim. selaimen välilehdellä
Sivustolla ei ole sellaisia linkkejä, jotka johtavat poistetulle sivulle tai sivustolle
Kaikilla kuvilla on alt-teksti
Mahdollista tuplasisältöä ei ole. Jos sellaista on, niin varmista että se on merkitty noindex- tai canonical-tageilla
Sivuston tulee toimia reponsiivisesti eli mukautua sivustovierailijan laitteeseen sopivaksi
Yhteenveto
Hakukoneoptimointi tavallaan muuttuu jatkuvasti, koska myös hakukoneiden logiikka tiedon käsittelylle muuttuu säännöllisesti. Tämän vuoksi kannattaakin kiinnittää huomiota lainalaisuuksiin, jotka vaikuttavat hakukoneoptimointiin – tarjoa kohderyhmällesi mielenkiintoista sisältöä hyvän käyttökokemuksen kera ja seuraa sivustosi teknistä toimivuutta.
Sivustosi Google-näkyvyyteen vaikuttaa olennaisesti käyttämäsi hakusanat, joten jos olet rakentamassa uutta sivustoa, niin ota tämä huomioon jo suunnitteluvaiheessa.
Otetaan vielä kertaus tähän loppuun. Jos tavoitteesi on sijoittua Googlessa korkealle, niin varmista ainakin nämä asiat:
Sinun kohderyhmäsi tarpeet on otettu huomioon
Olet tehnyt tarkan ja kattavat hakusanatutkimuksen
Sivuston sisältö on mielenkiintoista ja sopivaa
Käyttökokemus on esteetöntä ja loogista kohderyhmääsi ajatellen
Latausnopeudet ja muut tekniset asiat on kunnossa
Minä otan nämä asiat luonnollisesti huomioon kun toteutan asiakkailleni verkkosivustoja 🙂
Entä jos sinulla on jo verkkosivusto ja huomaat, että kaikkia näitä asioita ei ole laitettu kuntoon? Ei hätää! Minulta voit tilata hakukoneoptimoinnin auditoinnin tai tarvittavien toimenpiteiden suorittamisen verkkosivustollesi.
Ota yhteyttä, niin katsotaan miten voimme parantaa sivustosi näkyvyyttä Googlessa!